Als u op het punt staat om afstand van uw dier te doen, lees dan eerst het volgende:
Veel gedragsproblemen kunnen worden opgelost door training, socialisatie, een maatje, voldoende ruimte of simpelweg door castratie (zowel bij ram als voedster).
Er zijn vele konijndeskundige opvangen die je graag tips en advies geven.
Soms komen gedragsproblemen door een medische oorzaak.
Bezoek eerst uw dierenarts voordat u een, niet terug te draaien, beslissing maakt.
Overweeg of dit echt wel het juiste thuis is voor u. Stel u zelf de vraag: is het huis echt veel belangrijker dan uw huisdier?
Zo niet, hoewel het enorm moeilijk is in deze tijden, zoek naar een onderkomen waar u wel welkom bent met uw dier en check daarom altijd de voorwaarden.
Gefeliciteerd!
Wist u dat kinderen die opgroeien met huisdieren vaak veel meer empathie hebben en een groot verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkelen dan kinderen die opgroeien zonder huisdieren?
Er zijn zoveel bewezen positieve invloeden van een huisdier op de gezondheid van kinderen die samen met huisdieren leven.
Geef niet op, er is zoveel goede en zinvolle informatie te vinden die u kunnen helpen om uw konijn te kunnen begrijpen.
Praat met uw dierenarts over uw zorgen of benader een opvang die u advies kan geven.
Als u het gevoel heeft dat u het financieel niet meer rond krijgt om voor uw dieren te zorgen, dan is er hulp via diverse Dierenorganisaties.
Zo hebben we in Nederland een dierenvoedselbank waar niet alleen voedsel, maar regelmatig ook andere basisbehoeften te krijgen zijn.
Ook zijn er diverse instanties die u kunnen helpen met de dierenartskosten.
Ook een crowdfunding voor bijv. een dure operatie wordt tegenwoordig succesvol gedaan.
Via Dierenorganisaties zijn er vaak chip- of castratieacties al dan niet gratis of voor een klein prijsje.
Sommige asielen kunnen uw huisdieren op korte termijn opnemen en verzorgen.
Ook zijn er velen dierenpensions in Nederland, deze zijn uiteraard wel tegen betaling.
Overzicht dierenvoedselbanken en minimadierenartsen in Nederland
(Klik bovenstaande link voor meer informatie)
Je betaalt een minimale bijdrage van 25,00 Euro per konijn aan opvangkosten.
Het konijn wordt eigendom van de stichting Konijnenopvang Kaatje Keutel hiertoe wordt een afstandsverklaring getekend.
Het zou fijn zijn als het konijn of konijnen gevaccineerd zijn.
Als je het konijn (of de konijnen) komt brengen, is het verstandig om eventuele kinderen thuis te laten. Ervaring leert dat kinderen niet goed kunnen overzien dat hun dier maar een beperkte tijd hier in een hok zal zitten, en dat ze behoorlijk van streek (kunnen) raken als ze hier komen.
Konijn loslaten in de natuur?
Helaas zijn er nog altijd veel mensen die denken dat je een konijn in de natuur vrij kunt laten als je met vakantie gaat en je konijn dan een lekker en vrij leven geeft. Helaas, niets is minder waar, het is net zo goed dierenmishandeling als een hond vastbinden aan een boom en met de noorderzon vertrekken. Een tam konijn kan zichzelf niet redden in de natuur. Hij heeft een grote reeks aan vijanden; denk maar eens aan honden, katten, vossen, wezels en kraaien. Tamme konijnen zijn niet voldoende op hun hoede en worden zo gemakkelijk een prooi. Verder is er gevaar om onder een auto te komen, voedselgebrek, ziekten en sterven door de kou. Tamme konijnen kunnen niet zo goed holen graven als wilde konijnen. NIET doen dus!
Dumpen is geen optie !!!
Konijnen zijn gedomesticeerd sinds de Romeinse tijd en een konijn kan met gemak twee nestjes per jaar groot brengen. Dit betekent dat het huidige tamme konijn meer dan 4000 generaties verwijderd is van zijn wilde voorouders. Al die tijd heeft het konijn zijn eigenschappen behouden, maar zijn vaardigheden heeft hij grotendeels verloren. Zo heeft een tam konijn geen idee meer wat hij wel en niet moet eten, hij kan geen veilig hol meer graven en zelfs succesvol vluchtgedrag is hij vergeten. Een tam konijn in het wild is derhalve ten dode opgeschreven.
bron: http://www.vergetenkonijnen.nl